15.10. 2022

Alkemia – tiedettä vai taikuutta?

Mitä alkemia on?

Alkemia – tiedettä vai taikuutta?

Alkemia on ikivanha käytäntö. Alkemia yhdistää filosofian tieteeseen, kuten kemiaan ja fysiikkaan, ja se liittyy myös esoteerisiin aloihin, kuten astrologiaan ja taikuuteen. Alkemia on monilta osin ristiriidassa nykytieteen kanssa, osittain siksi, että alkemia on tieteellisistä menetelmistään huolimatta syvästi juurtunut henkisyyteen. Se toimii esimerkiksi siinä uskossa, että kaikki ympärillämme sisältää universaalin hengen ja on osa sitä.

Yleisesti voidaan sanoa, että alkemistit työskentelevät pääasiassa olemisen ensimmäisen tason kanssa, mukaan lukien kivet, mineraalit ja metallit. Alkemistit uskovat, että metallit ovat eläviä ja että perusmetallit (esimerkiksi rauta) ovat vain epätäydellisiä ja henkisesti vähemmän kypsiä jalometallien (kuten kullan) muotoja. Useimpien keskiaikaisten alkemistien tavoitteena oli muuttaa epäjaloa metallia jalometalliksi eli suorittaa krysopoeia (termi tulee kreikan sanasta khrusopoiia, joka tarkoittaa kullantekoa).

Yleisesti sanottuna Alkemian yhteinen tavoite on puhdistaa tai täydentää luontoa ja myös ihmisiä itseään, missä ihmisen täydellisyyteen olisi pitänyt päästä viisasten kiviä luomalla. Se oli Alkemian Magnum opus, Alkemian suuri työ.

Elementit ja symbolit

Alkemia perustuu Aristoteleen teoriaan, jonka mukaan neljä alkuainetta: tuli, vesi, ilma ja maa, yhdistyvät lukemattomilla tavoilla luodakseen kaiken maan päällä olevan. Jokainen näistä elementeistä liittyy tiettyihin ominaisuuksiin:
tuli (????) - kuuma ja kuiva, edustaa elämän, liikkeen ja toiminnan periaatetta
vesi (????) - märkä ja kylmä, edustaa muuntumis- ja puhdistautumisprosessia
maa (????) - kuiva ja kylmä, edustaa maadoittumista, vakautta ja kypsyyttä
ilma (????) - kuuma ja märkä, edustaa alkua, muutoksia ja myös älyä.

Lisäksi alkemiassa on kolme periaatetta, joista kaikki aine koostuu:
suola (????) edustaa kehoa ja on pysyvyyden periaate
elohopea (☿) edustaa henkeä ja on sulatettavuuden ja epävakauden periaate
rikki (????) edustaa sielua ja on syttyvyyden periaate.
Alkemistit uskoivat myös, että kaikki metallit muodostuvat elohopeasta ja rikistä. Kulta on tasapainoisin yhdistelmä niiden puhtaimpia muotoja.

Alkemia ja sen harjoittajat alkoivat kadota modernin tieteen myötä. Vaikka jotkut sen olettamuksista osoittautuivat vääriksi ja osa niistä on ristiriidassa nykykäsityksen kanssa, se antoi kuitenkin perustan nykypäivän kemialle. Monet ihmiset tutkivat alkemiaa edelleenkin.